Spring naar inhoud
  • Grote Kerk vanaf Lange Gelderse kade

    Monumentenzorg

Welkom
in Hollands oudste stad!

Met circa 2000 monumenten

en beeldbepalende panden

Restauraties en onderhoud

 oranjerie plafond


Onderhoud en restauratie zijn cruciaal voor het behouden van de monumentale waarde van een pand of geheel van panden. Door goed te letten op de staat van het pand en meteen in te grijpen als onderhoud noodzakelijk is, voorkomt u hoge kosten.
Algemeen geldende restauratieopvattingen zorgen ervoor dat er eenduidigheid bestaat over hoe diverse onderdelen van een gebouw gerestaureerd en onderhouden moeten worden. Denk daarbij bijvoorbeeld aan werkzaamheden aan pleisterwerk, kozijnen, vloeren, gevels en daken. Welke opvattingen dit zijn, leest u onder 'Restauratie-opvattingen'.


Bent u van plan restauratie- en onderhoudswerkzaamheden uit te voeren, neem dan altijd even contact op met ons team. Wij geven u graag advies en bovendien voorkomt u hierdoor teleurstellingen.

Gratis begeleiding met de Restauratiewijzer

Met de hulp van de restauratiewijzer van het Restauratiefonds heeft u een goede voorbereiding van de aankoop- en/of restauratie van uw monument. U kunt gebruik maken van en uitgebreid stappenplan, handige checklists, informatie en deskundige hulp van de restauratiecoaches. Hier kunt u de Restauratiewijzer aanvragen.

Restauratiehandleiding

Voor de meest voorkomende bouwtechnische zaken heeft monumentenzorg Dordrecht een PDF-bestandhandleiding (11 MB) geschreven. Hierin vindt u uitleg over verschillende reparatie- en uitvoeringsmethoden en welke methoden Monumentenzorg aanbeveelt.


Handleiding restauratie en onderhoud in Dordrecht


Deze PDF-bestandschuiframenmatrix (52 kB) laat zien welke wijzigingen bij monumentale panden zijn toegestaan.


 Schuiframen


Monumentenwacht

Door lid te worden van de Monumentenwacht Zuid-Holland bent u verzekerd van een goede instandhouding van uw pand. De monumentenwacht voert periodieke onderzoeken uit, geeft onderhoudsadviezen en verhelpt kleine gebreken direct.


Doe de Quick Scan

Als eigenaar van een monument moet u veel keuzes maken bij de restauratie van uw pand. Zeker als dit samenvalt met de aankoop. De Quick Scan van de RestauratieWijzer geeft u snel duidelijkheid over vragen als: wat moet er gebeuren en wat gaat dat kosten? De Quick Scan is een dienst van de afdeling Monumentenwacht van het Erfgoedhuis Zuid-Holland en de RestauratieWijzer van het Nationaal Restauratiefonds.


Kijk voor nog meer informatie op www.restauratiewijzer.nl 

Contact

E-mail

monarch@dordrecht.nl


Telefoon

078-7704893

 

Post

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

 

Bezoek Spuiboulevard 300
3311 GR Dordrecht