Spring naar inhoud
  • Grote Kerk vanaf Lange Gelderse kade

    Monumentenzorg

Welkom
in Hollands oudste stad!

Met circa 2000 monumenten

en beeldbepalende panden

Home Duurzaamheid Historie als inspiratie

Historie als inspiratie

• Plaatselijk verhogen comfort
• Isolatie met buitenluiken­, binnenluiken of gordijnen
• Tochtportaal/binnendeuren dicht
• Serres zonder verwarming met binnendeuren
• Schaduw door leilindes


Door de eeuwen heen hebben mensen weinig energie gebruikt. De laatste jaren stijgt ons energieverbruik exponentieel. Wat valt er te leren van het verleden over minder energieverbruik. 

 

Zonwering in plaats van airco's

Luiken en persiennes hielden de zon buiten en in de nacht ook de kou. Deze zijn vaak weggegooid omdat ze niet meer functioneerden of onderhoud nodig hadden. Maar beide zijn een duurzame oplossing voor isolatie, om de woning 's winters warm of 's zomers koel te houden. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.

 

Persiennes

 

Oude isolatiematerialen

Isolatiemateriaal als zeegras in vloeren of plafonds is vaak verwijderd omdat dit in latere tijden niet meer werd herkend als isolatiemateriaal, maar dit is juist een prima ademend natuurproduct, net als vlas.

Voor meer informatie kunt u terecht op de website van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed.Isolatie met hooi uit volder historische isolatiematerialen

 

Plaatselijk comfort verhogen

In de winter een andere aankleding van je huis als in de zomer. Net als van jezelf.

In de winter gebruikten de rijkeren de zomerkamers niet.  Een deels verhoogde houten vloer verhoogde het comfort ter plaatse van de zit plek.

Ook een stoof was een zeer plaatselijke verwarming. Een elektrische infrarood verwarming kan een 'moderne stoof' zijn en energie besparen als daardoor de centrale verwarming lager kan. Zeker als de elektriciteit duurzaam is opgewekt.

 

Serres afsluiten

Serres functioneren het beste als (warmte)buffer tussen buiten en binnen als de ruimte in de serre met deuren kan worden afgesloten van het huis. Serres kun je beter niet verwarmen (of minder).

 

 
Contact

E-mail

monarch@dordrecht.nl


Telefoon

078-7704908

 

Post

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

 

Bezoek Spuiboulevard 300
3311 GR Dordrecht