Spring naar inhoud
  • Grote Kerk vanaf Lange Gelderse kade

    Monumentenzorg

Welkom
in Hollands oudste stad!

Met circa 2000 monumenten

en beeldbepalende panden

Home Duurzaamheid Zonnepanelen

Zonnepanelen

Mogelijke locaties voor zonnepanelen

Zonnepanelen

Op veel panden, zowel op beschermde monumenten als binnen beschermd stadsgezicht, is het plaatsen van zonnepanelen PDF-bestandonder voorwaarden (53 kB) mogelijk. Met name op platte daken en dakvlakken die niet naar de openbare weg zijn gericht. Ze mogen zeer beperkt zichtbaar zijn vanuit de (semi) openbare ruimte. Bij monumenten moet ook worden aangegeven of de bijbehorende installatie geen schade aan de monumentale onderdelen van het pand veroorzaken (sparingen, inpandige aanpassingen).

Op sommige dakbedekkingen zoals riet en leien kunnen zonnepanelen in verband met de veiligheid (van de constructie) niet. Deze kunnen dan misschien wel op een dakkapel met plat dak of op de berging.

NB Bij monumenten en binnen beschermd stadsgezicht is wel een vergunning nodig.


Op de website zonnedakje.nl kunt u zien of uw dakvlak gunstig is gelegen voor zonne-energie.

Ook is er de mogelijkheid om een aandeel te nemen in zonnepanelen elders! Zon op andermans dak. Zeer interessant voor eigenaren die helemaal geen zonnepanelen op hun eigen dak willen.


De innovatie van zonnecellen geïntegreerd in dakpannen is niet geschikt voor monumenten, omdat bij monumenten het behoud van materiaal, in dit geval historische dakpannen, voorop staat. Maar ook omdat deze nieuwe pannen nog niet gemaakt worden in de vorm van historische pannen.

De regels voor zonnepanelen binnen beschermd stadsgezicht staan in de gebiedsgerichte criteria van de welstandsnota op pagina 55.

Vergeet ook de mogelijkheden van zonneboilers of heat-pipes niet.


Contact

E-mail

monarch@dordrecht.nl


Telefoon

078-7704893

 

Post

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

 

Bezoek Spuiboulevard 300
3311 GR Dordrecht