Spring naar inhoud
  • Grote Kerk vanaf Lange Gelderse kade

    Monumentenzorg

Welkom
in Hollands oudste stad!

Met circa 2000 monumenten

en beeldbepalende panden

Home Bouwhistorie beleid Bouwhistorische verwachtingenkaart Verborgen schatten in Dordrecht

Verborgen schatten in Dordrecht

Bouwhistorische verwachtingenkaart, december 2018


Woont u in de binnenstad, in een pand zonder monumentenstatus? Misschien heeft uw pand meer oude onderdelen dan u tot nu toe dacht!

Al lijkt uw pand aan de voorkant heel modern, dat zegt zeker niet alles. Door nauwkeurig onderzoek weten we dat achter een moderne gevel zomaar een eeuwenoud huis schuil kan gaan. De voorgevel is dan ooit vervangen door een nieuwe, maar de zijmuren, vloeren, trappen en kap zijn veel ouder.


Daarom heeft de gemeente bij niet-monumenten in de binnenstad een onderzoek gedaan op basis van een aantal criteria. Per pand is een inschatting gemaakt van mogelijke monumentale waarden: de verwachtingen.
Deze verwachtingen zijn in oranje weergegeven op de Bouwhistorische Verwachtingenkaart van Dordrecht.


PDF-bestandDe Bouwhistorische Verwachtingenkaart (2453 kB) is een dynamische kaart. Zodra een oranje pand (bouwhistorische verwachting) afdoende is onderzocht is, wijzigt de kleur in groen (vastgestelde waarde). De laatste update was 2 december 2020.


Wat zijn bouwhistorische waarden?

Bouwhistorische waarden zijn oude (onderdelen van) gebouwen. Ze geven informatie over de toegepaste bouwmethodes en bouwmaterialen door de eeuwen heen. Hiermee geven deze onderdelen ook informatie over de bouwgeschiedenis van de stad Dordrecht. Daarnaast vertellen de onderdelen over de bewoners en het gebruik van het pand. Het zijn waarden: ze zijn het waard om behouden te worden door de eigenaren. Ze maken onderdeel uit van de Dordtse cultuurhistorie.

Contact

E-mail

monarch@dordrecht.nl


Telefoon

078-7704893

 

Post

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

 

Bezoek Spuiboulevard 300
3311 GR Dordrecht