Spring naar inhoud
  • Grote Kerk vanaf Lange Gelderse kade

    Monumentenzorg

Welkom
in Hollands oudste stad!

Met circa 2000 monumenten

en beeldbepalende panden

Home Dordtse kleuren

Dordtse kleuren

Dordrecht is de 1e stad met een eigen kleurenwaaier én kleurenstrip.
Te gebruiken voor de buitenkant van monumenten en beeldbepalende panden.


Kleurenwaaier 55 Dordtse Kleuren
Kosten: € 17,50
Sorry, tijdelijk niet leverbaar!

Boek 'Dordtse kleuren', Kees Rouw & Hendrik Groeneweg (2011)
Kosten: € 29,90

Kleurenstrip met 11 Dordtse kleuren van de 19e eeuw
Koste € 2,50

Deze producten kunt U hier direct online bestellen via de gemeentelijke website.

NB De Dordtse kleurenwaaier is tijdelijk niet leverbaar.Kleurenwaaier: 55 Dordtse kleuren


Itz Wit, Witsen Geel, Engelse Oker, Nachtblauw en Zwarte Dodekop: kleur heeft een grote invloed op hoe een stad wordt beleefd. Kleur versterkt ook het karakter van de stad. Zorgvuldige toepassing van kleur vergroot de ruimtelijke kwaliteit en identiteit van historische steden en gebouwen. De gemeente Dordrecht wil met de Dordtse kleuren de meerwaarde van kleur in de historische binnenstad zichtbaar maken.


Kleurenwaaier met 55 Dordtse kleuren

Jarenlang onderzoek naar tekeningen, schilderijen en verfbestekken, aangevuld met studie naar de kleurtoepassing op een aantal monumentenpanden heeft geleid tot een waaier van 55 historisch geïnspireerde kleuren. Dordrecht is hiermee de eerste stad met een eigen kleurenwaaier. PDF-bestandBekijk hier het onderzoeksrapport uit 2002 van de werkgroep 'De Kleur van Dordrecht'. (54 MB)

Op basis van een historische interpretatie van de op de panden aangetroffen kleuren werd gaandeweg het onderzoek gestart met de opbouw van een kleurenpalet. Gerangschikt in de tijd ontstond een palet van historische kleuren. Niet de exacte kleuren van vroeger maar de interpretatie daarvan, met plaats voor moderne kleuren, die geheel volgens de traditie het karakter hebben van materiaal-imitaties. Zo is in de waaier de kleur Brons opgenomen, een groenbruine kleur naar omschrijving in verfbestekken uit de negentiende eeuw. En ook Hardsteen, een grijze kleur gebaseerd op verweerd Belgisch hardsteen.


Kleurenonderzoek 'Dordtse kleuren', pag. 94

Sommige kleuren verwijzen naar typische Dordtse zaken of personen. Rodermont bijvoorbeeld; deze blauwe kleur is gebaseerd op een verfbestek voor het schilderen van de houten leien van kraan Rodermont uit 1755. Of Rutten Geel, een okerkleur geïnspireerd op de tekeningen van Johannes Rutten (1809-1884). Haven Groen verwijst naar het water van de Dordtse binnenhavens.
De kleurenwaaier kwam tot stand dankzij intensief onderzoek door een groep onderzoekers en adviseurs in samenwerking met het Vakteam Erfgoed: Hendrik Groeneweg, Heide Hinterthür, Kees Rouw en Jan Stada.


Kleurenstrip met 11 Dordtse kleuren van de 19e-eeuw 

In 2010 is aanvullend onderzoek gedaan naar de kleuren van de 19e-eeuw. Dit heeft naast de kleurenwaaier een kleurenstrip met 11 nieuwe Dordtse kleuren opgeleverd.

Kleurenstrip 19e-eeuw Dordrecht

Onder andere op het Stadhuis, de Toulonselaan 89-107, de Oud Katholieke kerk Maria Maior, de panden Singel 224-236 en het pand de Korenbeurs aan de Bomkade. 

Wilt u meer weten over de Dordtse kleuren uit de 19e-eeuw, PDF-bestandbekijk dan hier het rapport 'Kleur in Dordrecht, 1800-1900' (16 MB). (16 MB)


Toepassingen

De kleurenwaaier geeft ook aan op welke onderdelen van een pand de kleuren toegepast kunnen worden. Zo is Bentheimer Donker geschikt voor kozijnen, kroonlijsten, overige houtwerk op zestiende en zeventiende-eeuwse panden, sluitstenen en speklagen. Torengoud is uitsluitend toe te passen op bijzondere architectonische onderdelen. Bij voorkeur is natuurlijk echt bladgoud toe te passen.


Kleurenonderzoek 'Dordtse kleuren', pag. 83


Kleurenonderzoek 'Dordtse kleuren', pag. 84


De toepassing van de 55 Dordtse kleuren is gebaseerd op heldere uitgangspunten. Panden krijgen een eigen identiteit, terwijl de ruimtelijke samenhang tussen de panden uit de verschillende periodes behouden blijft. De kleuren sluiten aan bij de veroudering van de gevels in de afgelopen eeuwen. Houtwerk van oudere panden kunnen in iets zwaardere oker- of grijstinten worden geschilderd.

De Dordtse Kleurenwaaier bevat 55 kleuren. Op de achterkant van elke kleur staat op welke onderdelen van een gebouw deze hoort. Dit geldt alleen voor de buitenkant. Ook staat er uit welke eeuw deze historisch geïnspireerde kleuren stammen.

Aan de Kleurenstrip van de 19e-eeuw zat nog geen gebruiksinstructie verbonden. Hoog tijd dus voor een gebruiksschema waarop nu alle 66 Dordtse kleuren voorkomen.

Hier vindt u PDF-bestandeen overzicht van de mogelijke toepassingen. (272 kB)
En hier kunt u PDF-bestandeen beknopte gebruiksaanwijzing (414 kB) lezen.

Kleurhistorisch onderzoek (laten) uitvoeren

Eigenaren van monumenten, schildersbedrijven, architecten en aannemers worden gestimuleerd de Dordtse Kleuren toe te passen. De kosten van een kleurenadvies van de kleurenwerkgroep voor een beeldbepalend pand of een gemeentelijk monument of rijksmonument vallen onder de subsidiabele kosten. Deze kosten kunnen dan ook worden ondergebracht in de financiële regelingen voor restauratie en onderhoud van monumenten.


Voor meer informatie zie ook de
PDF-bestandpresentatie over de geschiedenis van de Dordtse kleuren. (31 MB) (31 MB)


Heeft u nog inhoudelijke vragen over het gebruik van Dordtse kleuren, dan kunt u terecht bij de bouwhistoricus van het vakteam erfgoed, 078 7704910.
Contact

E-mail

monarch@dordrecht.nl


Telefoon

078-7704893

 

Post

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

 

Bezoek Spuiboulevard 300
3311 GR Dordrecht