Spring naar inhoud
  • Grote Kerk vanaf Lange Gelderse kade

    Monumentenzorg

Welkom
in Hollands oudste stad!

Met circa 2000 monumenten

en beeldbepalende panden

Van oranje naar groen: evaluatie en update van de bouwhistorische verwachtingenkaart

In 2015 hebben burgemeester en wethouders de bouwhistorische verwachtingenkaart vastgesteld en beloofd de werkwijze na een paar jaar te evalueren. In januari 2019 heeft de Raad deze evaluatie, over de periode 2014-2018 gekregen.


Er zijn ruim 70 onderzoeken uitgevoerd, waarvan de meeste door vrijwilligers van de Werkgroep Bouwhistorie Dordrecht onder begeleiding van de gemeentelijke bouwhistoricus. Soms was diepgaander onderzoek door een professional gewenst.

 

Eigenaren van zogenoemde onderzoekspanden (oranje gekleurd op de verwachtingenkaart) werkten vrijwillig mee. De onderzoeksresultaten stimuleerden eigenaren regelmatig bouwhistorische waarden of elementen in hun pand te behouden.

Interessante ontdekkingen zijn:

- Achter jonge voorgevels (19<sup>e</sup> of 20<sup>e</sup> -eeuws) is vaak nog een ouder casco aanwezig uit de periode tussen de Middeleeuwen en 1800.

- Dordrecht kent enkele unieke voorbeelden van leemstucwerk.

- Dordrecht heeft op een aantal plekken drijvende kelders.


De bouwhistorische verwachtingenkaart is geactualiseerd. En daarmee zijn ruim 70 oranje vlakken - na onderzoek - nu groen gekleurd.


Bouwhistorische verwachtingenkaart, update december 2018


 

Plannen voor de bouwhistorische toekomst

De bouwhistorische verwachtingenkaart wordt op termijn dynamisch gemaakt via deze website. Dan kunnen eigenaren en geïnteresseerden zien welke onderzoeksresultaten er al zijn. Alle Dordtse onderzoeksrapporten worden daarbij openbaar, uiteraard rekening houdend met de privacy.

En verder: er komt een onderzoek naar de wenselijkheid van een (erfgoedbrede) onderzoeksagenda voor unieke Dordtse zaken.

 

In overleg met de werkgroep kijkt de gemeente hoe ze de Werkgroep Bouwhistorie Dordrecht (nog) beter kan faciliteren.

 

 


11 februari 2019


Contact

E-mail

monarch@dordrecht.nl


Telefoon

078-7704893

 

Post

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

 

Bezoek Spuiboulevard 300
3311 GR Dordrecht