Heading Nieuwsbrief Erfgoed Dordrecht
logo gemeente Dordrecht

Nummer 1 27/01/2016

Nieuwe monumenten op het Eiland van Dordrecht!


Beste lezer(s),


Bijgaand de nieuwste nieuwsbrief van monumentenzorg en archeologie. Meer lezen over monumenten of archeologie? Bezoek dan onze geheel vernieuwde websites: www.monumentenzorgdordrecht.nl en www.archeologiedordrecht.nlMet vriendelijke groet,


Het vakteam ErfgoedSterlingkeet (griendkeet)


Al enige tijd werkt de gemeente aan de uitbreiding van de gemeentelijke monumentenlijst. Op dit moment is het buitengebied aan de beurt. Naast de te verwachten landelijke bebouwing, zoals dijkwoningen en agrarische bebouwing zoals boerderijen, schuren en landarbeiderswoningen, komen in het buitengebied ook bijzondere typen gebouwen voor. Denk dan aan griendketen, groepsschuilplaatsen en bunkers van net voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog, bruggen, duikers en sluizen, die soms hun functie hebben verloren.


Lees meer 


Bouwhistorisch onderzoek: nu ook bij niet monumenten


Verhalen van Dordrecht: De Holland van 1859


Onderwijsmuseum in De Holland


Voorstraat 106, sleutelstuk zolder


Woont u in de binnenstad, in een pand zonder monumentenstatus? Misschien heeft uw pand meer oude onderdelen dan u tot nu toe dacht! Al lijkt uw pand aan de voorkant heel modern, dat zegt zeker niet alles. Door onderzoek weten we dat achter een moderne gevel zomaar een eeuwenoud huis schuil kan gaan. De voorgevel is dan ooit vervangen door een nieuwe, maar de zijmuren, vloeren, trappen en kap zijn veel ouder.


Lees meer


Verhalen van Dordrecht nummer 30


Eén van de nieuwste delen in de serie Verhalen van Dordrecht: no. 30 „De Holland van 1859 - van kantoor tot onderwijsmuseum”, geschreven door Kees Rouw en Rien van Buren.


Lees meer


De Holland in 2015


In juli van dit jaar opende het Nationaal Onderwijsmuseum (NOM) de deuren van De Holland. Na een verbouwing van 15 maanden in 2013 en 2014, toont het pand zich eindelijk weer aan Dordrecht en de rest van Nederland. Dat de opvallende aanbouwen zijn verdwenen heeft iedereen wel gezien , maar wat is er eigenlijk nog meer gebeurd?


Lees meer 


Stilleggen van werkzaamheden of toch liever een vergunning aanvragen


Klooster van de Orde der Minderbroeders


De kleuren van De Holland


Watertoren Dubbeldam

'De laatste tijd is er een flink aantal verbouwingen van monumenten stilgelegd op last van de gemeente. Waarom gebeurt dat eigenlijk?´


De belangrijkste reden is doorgaans dat er onbekende werkzaamheden plaatsvinden aan een beschermd monument, waarover geen overleg is geweest met monumentenzorg en waarvoor geen vergunning is verstrekt. Hierdoor is niet duidelijk of er monumentale waarden verloren gaan of al zijn gegaan door sloop.


Lees meer


Fresco Minderbroedersklooster


Iedereen kent het Hof en velen weten dat dit oorspronkelijk een Augustijnenklooster was. Maar Dordrecht kende nog een aantal kloosters die in de loop van de geschiedenis allemaal zijn gesloopt of deels zijn opgenomen in jongere bebouwing. Eén van de belangrijkste, middeleeuwse kloosters in de stad was die van de Orde der Minderbroeders.


Lees meer


Kleurtrap gebouw de Holland


De Holland is herboren. Het markante gebouw van architect Sybold van Ravesteijn is in 1939 gebouwd als kantoor van Brandverzekeringsmaatschappij De Holland van 1859. De lange zijkanten zijn weer zichtbaar, de grote ramen zitten er weer in en zelfs het beeld prijkt weer boven de entree.


En is het u opgevallen dat ook de gevels er weer fris uitzien? Moest u even slikken en dacht u: roze?


Lees meer
     
Herplaatsbare historische bouwmaterialen
Herplaatsbare historische bouwmaterialen online


De gemeente Dordrecht heeft een collectie historische bouwmaterialen. Deze bestaat uit onderdelen van historische panden en interieurs die bij restauratiewerkzaamheden niet konden worden behouden of teruggeplaatst. Denk aan tegels, deuren, schouwen, oud hang- en sluitwerk, traponderdelen en sierstenen. Een deel van deze collectie komt beschikbaar voor herplaatsing in gemeentelijke- of rijksmonumenten.


Lees meer