Spring naar inhoud
  • Grote Kerk vanaf Lange Gelderse kade

    Monumentenzorg

Welkom
in Hollands oudste stad!

Met circa 2000 monumenten

en beeldbepalende panden

Home Nieuws

‘t Zeepaert: Dordts pronkjuweel aan de Wijnstraat 113

't Zeepaert, Wijnstraat 113

Eén van Dordrecht's pronkjuwelen is 't Zeepaert, een groot laatmiddeleeuws huis, aan de Wijnstraat 113. Het pand is gerestaureerd door de eigenaar, Vereniging Hendrick de Keyser en is in september 2005 in gebruik genomen. De Gemeente Dordrecht huurt het pand voor diverse doeleinden: als representatieve vergaderlocatie, voor bijzondere bijeenkomsten en evenementen én vooral als unieke historische bestemming. ’t Zeepaert is in alle opzichten meer dan een bezoek waard.

Decoratieve gotische gevel

‘t Zeepaert is een schitterend pand – bestaande uit een voor- en een achterhuis – met een geschiedenis waarover veel bekend is. Het huis werd aan het eind van de 15e eeuw gebouwd. Uit bouwhistorisch onderzoek bleek dat er zelfs delen bewaard zijn van een voorganger uit omstreeks 1300. Het gebouw is sterk verbonden met de geschiedenis van de stad.
De unieke, vrijwel ongeschonden, hoge gotische trapgevel van Namens hardsteen is rijk versierd. Rond 1495 is de gevel waarschijnlijk kant-en-klaar verscheept vanuit de omgeving van Luik om vervolgens hier gemonteerd te worden.


Bovenverdieping van 't Zeepaert aan de Wijnstraat 113

Bonte bewoners

Uiteenlopende lieden hebben het pand bewoond. Tot 1555 is de bewonersgeschiedenis getraceerd. Wie een halve eeuw eerder het huis liet bouwen, is echter onbekend. Aan het eind van de zestiende eeuw komt het gebouw in handen van een ‘zeepzieder’ (een zeepmakerij), Cornelis Pieterszoon van den Bos geheten. Vermoedelijk kreeg het pand toen zijn naam. In de loop der eeuwen ging het in verschillende handen over: een bierbrouwer, burgemeester, bakker en in het recente verleden bood het onderdak aan een drukkerij.
Het huis heeft talloze vertrekken, verbonden door oude trappen en smalle gangen. Jammer genoeg weten we niet precies wat zich allemaal in die vertrekken heeft afgespeeld. De muren moeten door de eeuwen heen klanken hebben opgevangen, gesprekken hebben weerkaatst, geuren hebben geabsorbeerd en stiekeme taferelen hebben beschermd voor de ogen van de buitenwereld. Allemaal menselijke bewegingen uit tijden die nu vervlogen lijken te zijn, of toch niet? 


De val van IkarusDe val van Ikarus


Zeepaert inpandig, begane grond

Reis terug in de tijd

In ’t Zeepaert kunt u een reis terug in de tijd maken, waarbij niet alleen het gebouw maar ook de bewoners weer tot leven komen. Een levendige audio-tour leidt u door het gebouw langs diverse authentieke objecten. De historische presentatie herinnert aan de sfeer van weleer, verhaalt over de geschiedenis van Dordrecht als handelsplaats aan de rivier, vertelt over het gebouw en de restauratie, maar brengt bovenal de vroegere bewoners weer tot leven. De zorgelijke weduwe van een korenhandelaar, de bedriegende Jan de Carpentier, twee hardwerkende stuwadoors, een stel ruziënde dienstmeiden en de geneugten van de kunstverzamelaar Ketelanus geven een sfeerbeeld van het vroegere Zeepaert. Geluidsfragmenten uit de stad, flarden van gesprekken, projecties van beelden, bouwhistorische en archeologische objecten brengen de geschiedenis dichtbij de bezoeker.

Uniek en gastvrij huis

Als vergaderlocatie beschikt ’t Zeepaert over een uitzonderlijke ambiance. In een combinatie van hedendaags design, historische objecten en schilderijen zijn de verschillende vertrekken ingericht. De 18e en 19e-eeuwse salons op de begane grond zijn en waren de representatieve vertrekken. Op de eerste verdieping met 16e-eeuwse elementen zijn stoere vergaderzalen ingericht. De inrichting van het woonhuis, gelegen aan de tuinzijde van het complex, herinnert aan de oude functie als woning. Op de begane grond is de tuinkamer ingericht als chique eetsalon. Langs de wanden zijn doeken gespannen. Dit zijn kopieën van de oorspronkelijke wandbehangsels van de 18e-eeuwse kunstenaar Aert Schouman. De plaats waar zich nu de grote woonkeuken met openslaande deuren naar de tuin bevindt, is fris en vrolijk ingericht.

De twee gastenverblijven op de eerste verdieping van het achterhuis kunnen worden gebruikt voor workshops en zijn ingericht in de sfeer van een dames- en een herenkamer. De stoffering in het gehele pand is luxueus, warm en eigentijds. Diverse historische en hedendaagse objecten verwijzen naar de oude functie van het pand.

’t Zeepaert is iedere eerste zondag van de maand geopend, van 12.00 uur tot 17.00 uur tijdens het Kunstrondje Dordt.

Meer informatie over ’t Zeepaert en over de verhuurmogelijkheden vindt u op www.dordrecht.nl/zeepaert. Informatie over de restauratie en de geschiedenis van het pand kunt u lezen door bovenstaande link te volgen.

Contact

E-mail

monarch@dordrecht.nl


Telefoon

078-7704893

 

Post

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

 

Bezoek Spuiboulevard 300
3311 GR Dordrecht