
Informatieavond Duurzaamheid & Monumenten 28 november

Op 28 november 2016 kwamen in de Duurzaamheidswinkel meer dan 50 monumenteigenaren samen tijdens een speciale informatieavond over duurzaamheid en monumenten.
De drie presentaties zijn hieronder te bekijken en downloaden.
Namens het Nationaal Restauratiefonds gaf Ina Roeterdink een presentatie over de financiering van instandhouding van monumenten. Restauratiekosten kunnen veelal laagrentend gefinancierd worden. Insteek is dat op termijn duurzaamheidsmaatregelen, passend bij het monument, ook op deze wijze gefinancierd kunnen worden.
Presentatie "Wonen of werken in een monument" (675 kB)
Voor meer algemene informatie: www.restauratiefonds.nl
Bij duurzaamheid spelen verschillende aspecten een rol:
- gedrag: wat kunt u zelf doen om uw energieverbruik te verminderen;
- isolatie: met name de isolatie van vloer en dak kan een grote bezuiniging in het verbruik opleveren;
- energietransitie: overschakelen van fossiele brandstoffen op wind- en zonne-energie en bijvoorbeeld stadswarmte.
Martijn Haitink van het Huis en Erfgoedcollectief liet zien hoeveel er kan in monumenten, inclusief alternatieven voor dubbel glas. Het blijft natuurlijk altijd maatwerk.
Dit collectief biedt ook energiescans voor monumenten aan, eventueel uit te breiden met maatwerkadviezen voor uw pand. De kosten van zo'n scan bedragen, enigszins afhankelijk van de grootte van het pand, circa € 350,-.Presentatie "Hoe verduurzaam ik mijn monument?" (10 MB)
Voor meer algemene informatie: www.huisenerfgoed.nl of www.advinci.nl
Namens Drechtse Stromen ging Jan de Keizer in op onder andere energie-transitie: het overstappen op andere energievoorziening dan fossiele brandstoffen als gas en olie. En op hun werkzaamheden voor 'blok voor blok', waarbij energie besparen wordt onderzocht voor een aantal van hetzelfde type woningen. Middels een warmtefoto kan je bijvoorbeeld zien waar de warmte het huis verlaat. Tot nu toe richt Drechtse Stromen zich vooral op deze bebouwing en niet op monumenten. Dit omdat de voorgestelde maatregelen dan uit te voeren zijn op een hele rij soortgelijke woningen of soms zelfs een hele buurt.
Drechtse Stromen werkt ook mee aan het initiatief 'Zon op andermans dak'. Veel mensen willen zelf zonnestroom opwekken maar zien daar geen mogelijkheden voor, bijvoorbeeld omdat:
- ze appartementseigenaar zijn in een VvE;
- het dak van de eigen woning niet goed op de zon ligt;
- er onvoldoende plek is op het eigen dak;
- ze zonnepanelen op het eigen dak lelijk vinden;
- ze geen gedoe willen hebben in de eigen woning met aanleg van apparatuur en bekabeling.
Zijn uw kansen als monumenteigenaar dan verkeken om zelf zonnestroom op te wekken? Welnee! Want ook u kunt meedoen met één van de projecten van ‘Zon op andermans dak’: uw zonnepanelen komen dan op het dak van een groot gebouw bij u in de buurt.
Stichting Drechtse Stromen initieert en begeleidt in de Drechtsteden diverse lokale projecten en werkt hierbij samen met de landelijke coöperatie Zon op Nederland. Ze maken hierbij gebruik van een aantrekkelijke landelijke subsidieregeling waarbij u gedurende 15 jaar de volledige energiebelasting terugkrijgt. Deze regeling is bekend als de ‘postcoderoos-regeling’. Op dit moment wordt ook in Dordrecht gezocht naar daken die hiervoor in aanmerking komen.Presentatie "Drechtse Stromen, een pure investering"
(317 kB)Voor meer algemene informatie: www.drechtsestromen.net
Na de presentaties stelden de aanwezigen hun persoonlijke vragen aan de aanwezige instellingen en bedrijven en de adviseurs monumentenzorg van de gemeente. Aanwezige bedrijven waren ThermoShield en 3M.
ThermoShield maakt isolerende verf voor binnen en buiten. (13 MB)
3M maakt isolerende folies voor op glas, mogelijk een alternatief voor monumentenglas. (1504 kB) Niet alles is zonder meer toepasbaar op of in uw monumentale pand. Maar het is goed om te weten dat er een enorme ontwikkeling plaatsvindt in de mogelijkheden op het gebied van met name isolatie.
Op deze website is naar aanleiding van deze informatie avond een pagina over Duurzaamheid toegevoegd. Deze is nog in opbouw en zal onregelmatig uitgebreid worden.