Spring naar inhoud
  • Grote Kerk vanaf Lange Gelderse kade

    Monumentenzorg

Welkom
in Hollands oudste stad!

Met circa 2000 monumenten

en beeldbepalende panden

Cultuurhistorie 'on route'

Noorderdiepzone ten zuiden van de Zeedijk


Er komt 'nieuwe natuur' op het Eiland van Dordrecht: de Nieuwe Dordtse Biesbosch. Die Biesbosch is echter niet nieuw. Nieuw zijn de stukken polder die zijn teruggegeven aan de natuur. Daarbij gaan we mee in de getijdenbeweging van de geschiedenis: van natte natuur naar inpolderen, naar natte natuur en inpolderen en nu opnieuw naar natte natuur.


Wandelroutes in de Noorderdiepzone


Zes wandelroutes doorkruisen straks de zogeheten Noorderdiepzone, ten zuiden van de Zeedijk. Daarbij kun je uiteraard struinen in de natuur: over het knuppel- of laarzenpad, of gewoon makkelijk wandelen over de ook voor minder validen toegankelijke paden. Je wandelt dus in de natuur, maar het gebied kent een lange geschiedenis die verder gaat dan de huidige natuur. Voor iedereen die daarin geรฏnteresseerd is zal er bij iedere wandelroute informatie te vinden zijn over de cultuurhistorie van het gebied.


Voorlopige namen en pictogrammen van de routes

Dit kan een bolbaken zijn, een 18<sup>e</sup> -eeuwse sluis of de inpolderingen van Polder De Biesbosch. Aan de hand van talloze prachtige foto's, prenten en kaartmateriaal wordt de ontstaans- en ontwikkelgeschiedenis van het gebied uit de doeken gedaan: waarom heet de Zeedijk zeedijk en de Oude Veerweg naar een veer, wat is een bolbaken, wat was het gevolg van de St. Elisabethsvloed, hoezo was aan het einde de dood, wat is een overtoom, waarom hebben we piramiden in de polder en hoe kwamen we aan die perfecte aardappelgrond? Op deze vragen en meer vind je zeker antwoord!


De Haniasluis uit 1799 in de Haniapolder uit 1758


Trek dus tzt je jas aan, strik je veters en maak meters in deze gratis en permanente 'buiten tentoonstelling'!


Aanleg van wegen in Polder de Biesbosch (Foto: Regionaal Archief Dordrecht)

Contact

E-mail

monarch@dordrecht.nl


Telefoon

078-7704893

 

Post

Postbus 8

3300 AA Dordrecht

ย 

Bezoek Spuiboulevard 300
3311 GR Dordrecht